W większości przypadków kawy kolumbijskie uprawiane są przez stosunkowo niewielkie gospodarstwa, a następnie zbierana ręcznie, obrabiane metodą na na mokro (myte), łuskane a następnie eksportowane przez Kolumbijską Federację Kawy na cały świat. Wysokości upraw kawy w Kolumbii wahają się od 1200 do 1800 metrów nad poziomem morza, oferując mnóstwo możliwości do upraw wysoko cenionych kaw kolumbijskich typu SHG (Strictly High Grown). Kolumbijskie kawy są zwykle myte i suszone w słońcu na patiach.
Zbiory kolumbijskiej kawy
Ze względu na szerokość geograficzną, na której położona jest Kolumbia, sezon zbiorów ziaren kawy różni się w zależności od części kraju. Większość zbiorów przypada tu między wrześniem, a styczniem, ale na niektórych obszarach zbiory odbywają się od kwietnia do sierpnia. Stała produkcja kawy kolumbijskiej prowadzi do stabilnych cen oraz stałej podaży kolumbijskiej zielonej kawy na rynek północnoamerykański. Organiczne kolumbijskie kawy nie są rzadkością, a ich produkcja stale rośnie. Na rynku dostępne są również kawy z Kolumbii z certyfikatem Rainforest Alliance i Fair Trade.