Parzenie kawy po turecku – czy znasz ten sposób?

parzenie kawy po turecku

Parzenie kawy po turecku to stara i tradycyjna praktyka, o której mówi się, że pochodzi z Imperium Osmańskiego z okresu ponad 500 lat wstecz od dnia dzisiejszego. Parzenie kawy po turecku to metoda postrzegana jako praktyka kulturowa, część zwyczajów i tradycji Turcji, a ciekawostką jest fakt, że każda rodzina ma swój własny styl zaparzania kawy.

Czego potrzebujesz do zaparzenia kawy po turecku?

Aby zaparzyć kawę po turecku, będziesz potrzebować drobno zmielonych ziaren kawy (najlepiej z ziaren kawy arabskiej lub tureckiej, jeśli są dostępne), świeżej zimnej wody, miedzianego garnka zwanego cezve i co najważniejsze; cierpliwość. Możesz także użyć specjalnego narzędzia zwanego ibrik, jeśli takie posiadasz. Ibrik to wydłużony miedziany dzbanek z długą rączką przeznaczoną do nalewania kawy po jej zaparzeniu.

cezve do parzenia kawy po turecku

Na co zwrócić uwagę podczas parzenia kawy po turecku?

Podczas parzenia kawy po turecku jest kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę. Rozmiar mielenia kawowego ziarna: powinien być drobny, ale nie za drobny jak proszek, ilość potrzebnej wody: zawsze używaj zimnej wody (nigdy gorącej ani wrzącej) i upewnij się, że nie przepełnisz tygielka cezve ani mieloną kawą, ani wodą. Ponadto nigdy nie dodawaj cukru na tym etapie, ponieważ później podgrzeje się i zbryli.

Smak świeżo parzonej kawy po turecku zwykle charakteryzuje się dużą „mocą” – jest bardzo intensywny i wyrazisty. Na wyrazisty smak i aromat jest fakt, że kawa parzona po turecku jest wytwarzany z drobno zmielonych ziaren. Den rodzaj kawy ma mocniejszy smak, który często jest później równoważony mlekiem i / lub cukrem. Zwykle nie ma stanowczej goryczy ani znacznej kwasowości ze względu na niską temperaturę parzenia stosowaną do jego wytwarzania.

Zalety i wady parzenia kawy po turecku

Istnieją zarówno zalety, jak i wady parzenia kawy po turecku w porównaniu z innymi metodami. Jedną z największych zalet jest to, że ta metoda nie wymaga energii elektrycznej ani skomplikowanych przyrządów. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych narzędzi, takich jak cezve/ibrik i trochę mielonych ziaren, aby za każdym razem przygotować wysokiej jakości filiżanki mocnej, ale aromatycznej kawy. Jednak z drugiej strony wymaga to pewnych umiejętności i cierpliwości, ponieważ uzyskanie odpowiedniego rozmiaru mielenia może wymagać trochę prób i błędów, zanim zostanie z czasem udoskonalone.

jak parzyć kawę po turecku

Ogólnie rzecz biorąc, opanowanie parzenia dobrej jakości kawy po turecku może być bardzo satysfakcjonujące, ponieważ kontrola nad każdym aspektem od początku do końca pozwala na dostosowanie do osobistych preferencji smakowych, takich jak drobniejsze mielenie w celu uzyskania większej mocy lub dodanie większej ilości cukru podczas przygotowywania kawy. Podsumowując, nauka parzenia kawy po turecku może być całkiem przyjemna, jeśli jest wykonywana prawidłowo – z odpowiednimi umiejętnościami – przy jednoczesnym uzyskiwaniu spójnych rezultatów za każdym razem, bez konieczności stosowania wymyślnych maszyn lub urządzeń!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *