Wbrew pozorom czas przygotowania filiżanki kawy to znacznie więcej niż 10 minut. Zielona kawa (niewypalona) jest tak naprawdę nasionem rośliny kawowca – rodzaj Coffea. Rośliny te można podzielić na kilka gatunków. Najpopularniejszym jest znana wszytkim Coffea Arabica, która uchodzi za szlachetniejszą i bardziej pożądaną ze względu na walory smakowe. Jej uprawa stanowi około 75-80% światowych zbiorów. Na pewno każdy zna również Robustę (Coffea canephora), która stanowi 20% światowej produkcji kawy. Około 1-2 % światowych upraw stanowią mniej popularne gatunki takie jak liberica i arabusta (mieszanka arabiki i robusty).
Kiełkowanie świeżych nasion trwa mniej więcej 2,5 miesiąca, starszych około 6 miesięcy. Młode kawowce są osłaniane by chronić je przed niesprzyjającymi czynnikami np. żywiołami. Młode rośliny są bowiem bardzo delikatne. Następnie drzewko kawowe wytwarza owoce, które są później zbierane. Okres przekształcania się kwiatów w wiśnie kawowe trwa około 30-35 tygodni.