Kawa latte, kawa kobieca? Chyba jeden z popularniejszych, obok Cappucino, rodzajów kawy, który uwielbiają kobiety. Co o niej wiemy? Jak przygotować ją w domu?
Największy sekret kawy latte to 3 warstwy
Jak ręcznie przygotować taką trójkolorową kawę? Najpierw wlewasz do wysokiej szklanki mleko. Potem dodajesz piankę, której prawidłowa wysokość po dodaniu kawy powinna wynosić 1 cm. Następnie delikatnie przy ściance szklanki dolewasz odpowiednią porcję espresso.
Ze względu na efektowny wygląd podawanej kawy serwuje się ją w przezroczystej wysokiej szklance. Zwykle podaje się ją na spodku z długą łyżeczką, pomagająca w smakowaniu kawy dosłownie w przekroju, przez wszystkie poziomy.
Składniki niezbędne do przygotowania caffe latte w domu:
- espresso,
- podgrzane i spienione mleko,
- cukier trzcinowy jeśli lubisz.
Latte, czyli po włosku mleko. Proporcje to 1 porcja kawy i 2 porcje ciepłego lekko spienionego mleka.
Wariant freddo serwuje się z dodatkiem cukru. Dobrymi dodatkami do kawy jest także cynamon lub kardamon, alternatywnie do cukru – miód. Jeśli nie masz smykałki do parzenia kawy, całkiem smaczne latte zrobi za Ciebie ekspres ciśnieniowy wyposażony w dyszę do spieniania mleka.

Jaka kawa do latte?
Wielbiciele łagodnych smaków wybierają raczej brazylijskie arabiki. By smak był wyrazistszy, powinieneś sięgnąć po kawy z nutami korzennymi, czy mieszanki kostarykańskie. We wszystkich kawach mlecznych sprawdzi się mieszanka arabiki z robustą, ze względu na dobitniejszy smak tej drugiej, który przebiję się przez mleko i wszelkie dodatki do kawy.
Inne kawy z mlekiem
Dość popularnym sposobem podania kawy jest flat white. To nic innego, jak podwójne espresso zalane gorącym spienionym mlekiem. Serwuje się ją w kubku lub dużej filiżance. Pochodzi z Antypodów – w Australii i Nowej Zelandii jest najpopularniejszą formą podawania kawy.
Mocha (Mokka) jest połączeniem kawy, mleka i czekolady. Przez czekoladę rozumiemy sos lub syrop czekoladowy. Interesującym wariantem jest dodanie białej czekolady, przez co tworzą się charakterystyczne paski, przypominające zebrę. Kawę tę warto kojarzyć z Jemenem i miastem Mokka, choć dyskutuje się, czy od niego pochodzi nazwa napoju. Mokka to także rodzaj czajniczka, kawiarki do parzenia kawy.

Espresso macchiato geograficznie należy kojarzyć z Włochami. Macchiato po włosku oznacza poplamiony. Jako espresso jest kawą poplamioną mlekiem. W wersji latte jest mlekiem poplamionym kawą.

Wspomniane we wstępie Cappuccino to najpopularniejsza kawa podawana z mlekiem. Wzorcowa kawa tego typu przygotujesz w proporcjach 25ml espresso na 100ml mleka. Po zamieszaniu, Cappuccino nabiera jasnobrązowej barwy, niczym habit mnicha – Kapucyna. Stąd też nazwa tego napoju.
A Ty pijesz kawę z mlekiem, czy jesteś zwolennikiem czarnego napoju?
Jedna odpowiedź
Wolę czarną, ewentualnie flat white, ale od czasu do czasu latte też może być 🙂