Herbaty Świata – rodzaje i właściwości

herbaty świata

Herbaty świata najczęściej można podzielić według ich koloru, który jest efektem ich charakterystycznego suszenia. Różnorodne procesy, którym są poddawane, sprawiają, że różnią się one zresztą nie tylko barwą, ale również i właściwościami. Poniżej opisujemy te najbardziej popularne.

Herbata czarna

czarna herbata
Czarna herbata

Ten rodzaj należy do najbardziej ulubionych wśród szczególnie europejskich odbiorców. Proces jej powstawania polega na odstawieniu liści herbaty chińskiej do zwiędnięcia, a następnie zostają one skręcone i poddane fermentacji oraz suszeniu. Jej poszczególne gatunki bezpośrednio wiążą się z miejscem uprawiania krzewu. Dlatego też chińska czarna herbata yunnan zawdzięcza swoją nazwę prowincji tak samo się nazywającej. Ta znana jako Cejlon pochodzi z kolei ze Sri Lanki. Samą czarną herbatę dzieli się natomiast jeszcze na kilka kategorii, w zależności od tego, z jakiej części rośliny liście się wywodzą. A jakie są jej właściwości? Jak dowiodły badania, czarna herbata między innymi wspomaga proces odchudzania oraz pozytywnie wpływa na krążenie krwi.

Zielona herbata

zielona herbata
Zielona herbata

Herbata o zielonej barwie to kolejna z popularnych odmian. Te najszlachetniejsze pochodzą z Azji, a konkretnie Chin oraz Japonii. Co ciekawe w procesie produkcji nie różni się ona aż tak mocno od herbaty czarnej. Jedyną różnicą jest tu bowiem to, że nie poddaje się jej procesowi fermentacji, co ma ogromne znaczenie dla późniejszych właściwości. W efekcie bowiem takich działań zachowuje ona wiele pozytywnych składników. A na co możemy liczyć, pijąc zieloną herbatę? Tutaj wyróżnić należy przede wszystkim aspekt odchudzający. Osoby, którym zależy więc na utracie zbędnych kilogramów, z pewnością powinny włączyć ją do swojej diety.

Czerwona herbata

czerwona herbata
Czerwona herbata

Nazywana jest inaczej też pu erh a powstaje z liści odmiany zielonej. Rośnie w rejonie chińskiej prowincji Yunnan, gdzie mieści się prawdziwe zagłębie herbaciane. Skoro więc zarówno czerwona, jak i zielona herbata wywodzą się z tych samych liści to, co je różni? Otóż jak łatwo się domyśleć różnice biorą się z procesu produkcji, a konkretnie fermentacji. Liście czerwonej odmiany bowiem poddawane są charakterystycznej fermentacji, dzięki czemu napar cechuje się ciemniejszą barwą i bardziej intensywnym smakiem. Czerwona herbata Pu erh od lat znana jest jako pogromca tłuszczu będąca najskuteczniejsza w tym zadaniu ze wszystkich herbat.

Biała herbata

biała herbata
Biała herbata

Biała herbata należy do najdelikatniejszych rodzajów ze wszystkich powstających w Chinach. Co ważne w ogóle nie poddaje się ją fermentacji więc i smak będzie o wiele lżejszy. Liście są tu zbierane tuż po pierwszym więdnięciu, a następnie suszone i zwijane. Ten rodzaj można rozpoznać już na pierwszy rzut oka, gdyż cechuje się bardzo jasną barwą. Jej regularne spożywanie między innymi obniża natomiast ciśnienie krwi i poprawia pracę serca.

biała herbata napar
Biała herbata – napar

Herbatki ziołowe

Ostatnią grupę stanowią chińskie i indyjskie herbatki ziołowe. Ich historia sięga wielu lat, a skuteczność w leczeniu wielu dolegliwości sprawia, że wciąż cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Oczywiście tutaj należy mieć zawsze na uwadze to, aby zioła używać z umiarem, gdyż jak wszystko używane w zbyt dużych ilościach mogą bardziej zaszkodzić, niż pomóc. Niemniej jednak nasze babcie potwierdzą z pewnością, że rumianek, szałwia, pokrzywa i inne tego typu koniecznie muszą zagościć w naszych domowych zbiorach.

Galeria – Herbaty świata

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *