Bawarka to herbata podawana z dodatkiem mleka. Nazwa tego napoju pochodzi z języka francuskiego i co ciekawe jest używana jedynie w naszym kraju. Anglicy w ogóle nie znają tego terminu, a w innych państwach jest on używany jako określenie różnych napojów.
Jak przygotować bawarkę?
Większość osób robi bawarkę tak samo jak kawę, czyli dodając odrobinę mleka do filiżanki lub kubka z herbatą. Warto jednak wiedzieć, że taki napój nie jest prawdziwą bawarką. Aby przygotować ją prawidłowo, trzeba wymieszać szklankę ciepłego mleka z połową szklanki mocnej czarnej herbaty.
Herbata na bawarkę
W Anglii używa się specjalnej mieszanki English Breakfast Tea, charakteryzującej się dosyć intensywnym smakiem i wyrazistym aromatem. Mocna herbata nie traci swojego smaku nawet po dodaniu dużej ilości mleka. English Breakfast Tea to połączenie herbat assan, ceylon i herbaty kenijskiej, która po praz pierwszy została użyta w Ameryce Północnej i później sprowadzona do Wielkiej Brytanii.
Dodatki do bawarki
Istnieją różne przepisy na ten napój. Najbardziej wyrafinowaną bawarkę przygotowuje się z żółtkami i cukrem pudrem. Nie zaszkodzi również dodatek dobrego, aromatycznego alkoholu, np. brandy oraz różnych przypraw takich jak cynamon.
Czy herbata z mlekiem jest zdrowa?
Właściwości prozdrowotne herbaty są związane głównie z dużą zawartością katechin, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Z badań naukowych wynika, że bawarka ma taką samą ilość katechin jak herbata bez dodatku mleka, więc oba napoje posiadają tak samo korzystny wpływ na zdrowie. Oznacza to, że bawarka może z powodzeniem zastąpić filiżankę zwykłej herbaty bez dodatków.
Picie herbaty z mlekiem wydaje się dosyć dziwnym pomysłem, jednak w wielu krajach jest to coś zupełnie normalnego. Warto się przełamać i spróbować samodzielnie przyrządzić bawarkę. W tym celu trzeba zaopatrzyć się przede wszystkim w mocną, czarna herbatę o wyrazistym aromacie, dzięki czemu gotowy napój będzie miał przyjemny, herbaciany smak.
Jedna odpowiedź
Jakoś nigdy nie mogłem się do bawarki przekonać. Może jednak trzeba spróbować?